Jokaisen olisi hyvä tunnistaa, millainen on hyvä kirjoittaja. Samalla on hyvä peilata ja tutkia omia ominaisuuksia kirjoittajana. Oppimispäiväkirja voi toimia kirjoittamisen apuna.

Kirjoittaminen on viestintää, välittäen kirjoittajan ajatusrakenteiden mukaista informaatiota, ehkäpä jopa tietoa. Kirjoittaja pyrkii jäsentämään näkökulmaansa kirjalliseen muotoon, jossa hän luo järjestystä ja yhdistelee erilaisia asioita yhdeksi kokonaisuudeksi.

Kirjoittamista opetetaan melko vähän Kukaan ei ole seppä syntyessään eikä kirjoittamisen taitoa ei opita yhdessä yössä: sen oppii vain ajattelemalla, lukemalla ja kirjoittamalla. Yksinkertainen on kaunista ja useimmiten myös toimivaa. Yksinkertaisesti kirjoitettu teksti auttaa myös lukijaa ymmärtämään kirjoittajan tarkoittaman viestin. Ymmärrettävän tekstin salaisuus piilee sen yksinkertaisuudessa, selkeässä jäsennyksessä ja sanomassa, lyhyen ytimekkäässä tyylissä sekä kiinnostavuudessa.

Edellä mainittujen lisäksi tiedonhausta ja lähteiden käytöstä sekä tutkimuksen kirjallisen selostamisen tavoista (tieteellinen artikkeli, essee ja tutkielma) on ytimekkäästi kirjoitettu seuraavassa oppaassa:

Tuumasta tekstiksi perusopas seminaari- ja opinnäytetyön tekijälle