Uusi Kouluttajan opas 2007 on ilmestynyt Pääesikunnan Koulutusosaston toimesta. Kirjassa käsitellään seuraavia aihepiirejä: sotilaskoulutuksen tarkoitus, koulutuksen perusteet, oppiminen sotilaskoulutuksessa, koulutustapahtumat, fyysisen koulutuksen harjoitukset ja palvelusturvallisuus.

Kirjassa kuvataan sotilaskoulutuksen tavoitetta ja päämäärää. Sotilaskoulutuksessa on keskeistä fyysisen, psyykkisen, sosiaalisen ja eettisen toimintakyvyn kehittäminen, tähdäten inhimillisten vaatimusten kehittämiseen. Kirjassa käsitellään nykyaikaista oppimista ja sen problematiikkaa monipuolisesti, mutta tiivistetysti (esimerkiksi motivaatio, oppimisilmapiiri, oppimistavat ja -vaikeudet).

Kirjassa nostetaan sotilaskouluttajan toiminnaliseksi osa-alueiksi: kasvattajan, valmentajan, johtajan ja ohjaajan tehtävät.

Oppimisprosessin ymmärtäminen on jokaiselle sotilaskouluttajalle tärkeää. Sen vuoksi oppimisympäristön merkitystä tulee korostaa: mitä se tarjoaa opiskelijoille ja miten? Kirjassa esitellään joitakin keskeisiä opetusmenetelmiä kouluttajan opetustyön tueksi. Oleellista on tarjota erilaisia vaihtoehtoja opiskelijoiden yksilöllisten tarpeiden tukemiseksi. 

(Kouluttajan opas, 2007. ISBN 10 951-25-1729-9)