Opettajuus muutoksessa -kirja tarjoaa tuoreita näkökulmia opettajuuteen. Tämä Aikuiskasvatuksen 43. vuosikirja käsittelee monipuolisesti aikuisoppijaa ja hänen oppimisen ohjauksen haastetta. Opettajuus on muutoksessa, opettajan osaamisalue laajenemassa ja ammattitiedon tieteellinen perusta on tulossa yhä moniulotteisemmaksi. Edessä olevat haasteet keskusteluttavat: opettajuuden syvimmästä olemuksesta, sivistyksesetä, etiikasta ja arvoista.

KT Anita Malisen artikkeli "Opettajuus rakentuu ihmistuntijuudesta ja asiantuntijuudesta" avaa näkökulmia opettajuuden epätäsmällisestä ilmiöistä. Malinen korostaa aikuisten epistemologisen vastuun keskeisyyttä. Malinen jakaa opettajan epistemologisen vastuun viiteen osavastuuseen: tiedonvälittäjyyteen, oppijoiden tietämyksen tunnistamiseen, särön synnyttämiseen, dialogin ohjaamiseen sekä pedagogiseen aika- ja rakennetietoisuuteen. 

Pelkkä ohjaajana oleminen ei rittä, opettajan on oltava myös asiantuntija omalla tieteen- tai ammattialallaan. Opettajan on myös kyettävä tunnistamaan oppijoiden tietämys ja epistemologiset rajat. Aikuinen oppija on Malisen mukaan itse asiassa itsekeskeinen oppija, itsestä käsin katsova. Tunnistettuaan oppijoiden epistemologiset perspektiivit opettaja voi yrittää järjestää säröjä synnyttäviä tilanteita. Malinen korostaa särövaikutusten merkittävyyttä aikuisoppijan ajattelutavan muuttamiseksi, jolloin vasta todellista oppimista voi tapahtua. Opettajuuden ydintä on oppijan kehittymisen edistäminen, perusmenetelmänä dialogi. Ilman dialogia mikään opetusmenetelmä ei toimi. Dialogin peruselementteinä ovat jakaminen, testaaminen, oikeuttaminen ja uskominen.  

 

Lähde: Sallila & Malinen: Opettajuus muutoksessa. Kansanvalistusseura ja Aikuiskasvatuksen Tutkimusseura. ISBN: 951-96004-9-3